skip to Main Content

Blogg om premiären av Arctic Highways med Helene Larsson Pousette, kulturråd i Washington!

I början av mars invigdes konstutställningen Arctic Highways på House of Sweden och som visar tolv urfolkskonstnärer från Sápmi, Kanada och Alaska. Många av konstverken relaterar till ursprungsfolkens historia, men handlar även om de utmaningar urfolken står inför idag.

Utställningen är curerad av fyra samiska konstnärer – Tomas Colbengtson, Britta Marakatt-Labba, Gunvor Guttorm och Dan Jåma. Utställningens namn har inspirerats av den finsk-samiska författaren Nils-Aslak Valkeapää (1943-2001) som beskrev Arktis som en motorväg som inte bara fysiskt kopplat ihop människor över nationsgränserna, utan även mytologiskt. Över det arktiska landskapet har kultur och konst färdats utan ansträngning med vinden, solen och renhjordarna, och skapat ett nätverk av arktiska ”motorvägar”.

Redan 2018 initierade Tomas Colbengtsson det internationella residensprogrammet ”sapmi salasta” (sapmi omfattar) för urfolkskonstnärer. Tillsammans med Jan Wejdmark, initiativtagare till ”Mötesplats Granö”, arrangerades ett år senare det första residenset ”Urfolksspår” på Sjungaregården kultur- och teaterförening i Granö med stöd av bland annat IASPIS/Konstnärsnämnden. Det var under residenset som tankar kring en vandringsutställning tog form. Tre av konstnärerna som var med i residenset 2019 medverkar nu också i Arctic Highways.

Under invigningen på House of Sweden arrangerade vi ett samtal mellan två av utställningens konstnärer – Tomas Colbengtson från Björkvattnet i Västerbotten och Sonya Kelliher-Combs från Anchorage i Alaska – och som modererades av Manuela Well-of-Man, chefskurator på IAIA Museum of Contemporary Native Arts i Santa Fee.

I samtalet blev det tydligt att ursprungsfolk i Sápmi och USA har liknande historiska erfarenheter av kolonialisering och tvångsförflyttningar, och även förlorade språk. Samtidigt ser man i båda kulturerna en stark utveckling av det egna berättandet och det traditionella hantverket.

Samtalet samlade en stor intresserad publik med flera tjänstepersoner från kongressen och Washington stad på plats. Många är överens om att vi behöver adressera orättvisor i historien, något som även Kamala Harris gjorde i sitt tal på Columbus Day i oktober förra året; ”Sedan 1934, varje oktober, har USA erkänt de europeiska upptäcktsresande som först landade på Amerikas stränder. Men det är inte hela historien. Det har aldrig varit hela historien. De här upptäcktsresande inledde en våg av förödelse för ursprungsfolken, utövade våld, stal mark och spred sjukdomar. Vi får inte skygga för detta skamliga förflutna.”

Efter världspremiären i Washington kommer utställningen i Mötesplats Granö och TYP Kulturkapitals regi, turnera vidare till Kanada och till fem amerikanska institutioner. Närmast efter Washington är Yukon Art Center i Whitehouse i Kanada inom ramen för det stora nordiska kulturinitiativet Nordic Bridges. Turnén avslutas i Saemien Sijte, Snåsa, Norge för att sedan placeras permanent i Granö.

Under utställningsperioden fortsätter ambassaden i Washington att uppmärksamma samisk kultur. Vi visar Amanda Kernells film Sameblod, och arrangerar en konsert med Sara Ajnnak. Vi stödjer en expertresa till Sverige för Rhiana Yazzie, dramatiker, regissör och konstnärlig ledare för New Native Theatre, som besöker BIBU och Young Swedstage i maj. Rhianas teater är en av flera aktörer i USA som i dag vill skapa nya sätt att se på, producera och iscensätta ursprungsfolkens berättelser. Vi stödjer även Lisa Schwartz, direktör på Folk Alliance International, att besöka folk- och rootsmusikfestivalen tillika systerorganisationen Nordic Folk Alliance i Göteborg i april, där hon bland annat medverkar i paneldiskussionen “Focus on the Indigenous”.

Vi är mycket stolta över att vara första visningsplats för Arctic Highways. Med vårt arbete vill vi även försöka stödja kontakten mellan ursprungsfolken i våra länder. Vi ser också fram emot att följa Arctic Highways turné i Nordamerika de närmsta åren.

Arctic Highways visas på House of Sweden fram till den 17 juli.

 

Back To Top